Hitta rätt golfklubb

Vilken avståndsmätare passar mig bäst?

20 maj 2019

Svaret på frågan handlar om hur ambitiös och engagerad du är i ditt golfutövande. Många använder fortfarande inte något mätinstrument alls, vilket egentligen är den ursprungliga tanken med spelet; allt ska bedömas efter bästa förmåga och rådande omständigheter. Göran Zachrisson stred hårt på sin hemmaklubb för att få bort 150-pinnarna. Till slut fick han dock ge sig.

Men ett mätinstrument kan öppna nya insikter och främja din golf på flera sätt. Framför allt kan du få svaret på den ständiga frågan: Hur långt slår jag? Här följer en översikt av de vanligaste avståndsmätarna.

GPS-klockan

Fördelar: GPS-apparater som bara har som syfte att visa geodata har på de flesta ställen god mottagningsförmåga och batteriet räcker hela rundan och ofta mer därtill. Noggrannheten är OK om man nöjer sig med 0-3 meter. Smidigt att alltid ha tillgänglig på handen, såvida man inte vant sig med att spela utan klocka. Hittar de allra flesta banorna, även globalt.

Nackdelar: Om du inte har råd med en väldigt avancerad klocka så är den data du får ganska begränsad, oftast visas endast framkant/centrum/bakkant av green. Klockorna produceras av multinationella bolag som inte har lilla Sverige som högsta prioritering för uppdateringar av banförändringar.

Passar till: Dig som behöver en snabb indikation på greenens ungefärliga mått.

Röst-GPS

Fördelar: Populär bland äldre användare men borde egentligen locka fler. Känns lite som att ha en egen caddie som viskar måttet i sitt öra. Val av språk och man/kvinna möjlig. Möjlighet att mäta slaglängder och växlar hål automatiskt. Väldigt snabb och den hittar nästan alla svenska banor och över 50.000 banor globalt.

Nackdelar: Sämre batteriteknik än klockorna och svårt att byta när de använts ett tag. Måtten begränsas till centrum av green. En del kan besväras av att någon råkar ”prata” i baksvingen.

Passar till: Dig som vill ha en ”egen” caddie som berättar måttet eller som har problem med synen på nära håll. Precision likvärdig med GPS-klockan.

Mobil-GPS / Golfappar

Fördelar: Här finns flera appar att välja mellan. Ett par svenska med regelbundna uppdateringar av både banor och scorekort. Vid sidan av gps-mått finns ofta ett stort antal andra funktioner. Smidigt att ha allt tillgängligt i mobilen (som allt annat). Noggrannhet 0-3 meter om mottagningen är OK.

Nackdelar: I konkurrens med mobilens uppsjö av olika funktioner är gps-mottagningen ibland begränsad på grund av den komplexa tekniken. I utländska appar är risken stor att banförändringar inte uppdaterats.

Passar till: Dig som gillar att ha allt samlat inklusive ungefärliga mått till green. Bonus är appar som kan mäta slag, ge dig klubbvalsförslag och hålla reda på alla klubbors längder.

Laserkikare

Fördelar: Okomplicerat. Visar måttet till det du klickar mot, inte minst flaggan som de flesta kikare kan ”låsa”. Mycket god precision, ±1 meter. Det är lätt att mäta strategiska delmått som bunkerkanter, träd och annat.

Nackdelar: Kan vara lite otymplig och svår att förvara. Tar några sekunder längre att mäta med än klockor och knappar. Det kan skilja 1-2 meter mellan olika märken men det viktigaste är att måtten är konsekventa inom ramen för valt märke.

Passar till: Dig som vill utveckla din golf och som söker bästa möjliga precision.

Banguide

Fördelar: I en bra banguide får du förutom mått från fasta punkter information om hur du bäst spelar ett hål strategiskt. Banguiden visar måtten till alla nyckelpositioner från tee och hur långt det är därifrån till lay-up eller in till green. Banguiden visar tydligt var alla hinder och andra faror finns. Inga batteribyten.

Nackdelar: Om man hamnar lite ”off” kan det vara svårt att hitta exakta mått. Ibland måste man stega eller uppskatta avstånd till eller från banguidens referensmått. Även om banguidens mått är mer exakta än något mätinstrument blir det beroende av din egen bedömningsförmåga.

Passar till: Alla spelarkategorier eftersom den har komplett information om både hålets layout och alla mått.

Slutomdöme

Välj en avståndsmätare som du känner dig bekväm med och som speglar din ambition. Att ha ett högre handicap är inget argument för att inte skaffa en avståndskikare, den kan tvärtom göra dig till en bättre golfare. Om du mest vill få ett ”hum” om hur långt det är till green så kan en gps-mätare vara vad du behöver bäst. Om du håller med om att det är viktigt att veta hur långt du slår med respektive klubba så rekommenderar vi dig att använda en laserkikare. Den kommer sannolikt vara bäst på att utveckla din golf, inte minst strategiskt eftersom du snart kommer vilja veta måttet till andra punkter än bara green och flagga. Hur långt är det över greenbunkern eller den övre platån?

Den allra bästa ”kombon” är laserkikaren i kombination med en bra banguide. På en ny bana plockar du fram banguiden på varje tee och skapar en klok spelplan som passar dina bästa slaglängder. Du hittar alla hinder och efter utslaget får du låta lasern jobba för måtten in mot green. Om banguiden har greendetaljer så får du svar på var du ska landa bollen. Lätt som en plätt, eller hur?

Besök shop.caddee.se för att hitta hjälpmedlet som passar dig bäst!

Att lära sig hur långt man slår innebär också att man snabbt blir beroende av sitt mätinstrument. Det är lätt att glömma allt annat som krävs för att den totala bedömningen ska bli perfekt; Vinden, temperaturen, latituden, elevationen och inte minst den aktuella rullen på fairway och green. Lycka till!