Hitta rätt golfklubb

Foto: Jonas Alvsten

Henrik Stenson om bandesign

30 maj 2016
Vi möter Henrik Stenson högst upp i Österåker Golfklubbs pampiga klubbhus. Henrik ser avspänd ut där han sitter bredvid sin arkitektmentor Christian Lundin. Tidigare har de hunnit med en ny rundvandring runt banan och gjort ett par ändringar i den masterplan av nya Österåker som de brett ut framför sig.

På måndag börjar inspelet för Nordea Masters. Senast Henrik var med var 2010 då han efter en stark start gick in i väggen dag två och försmädligt missade cuten. Han döljer inte att Bro Hofs avslutning är speciell, något liknande med par 5, 4, 5, 3, 3 mellan hål 13 och 17 skulle knappast hamna på hans ritbord.

Henrik, vilken är din designfilosofi?

Jag vill skapa utmanande golfbanor med många alternativa möjligheter. Jag gillar risk-reward-tanken. Golf är som att spela schack. Henrik tar sedan hål 6 på den nya banan som exempel där man med varierande riskfaktor kan få mer eller mindre lätt att nå dagens flagga.

Är det möjligt att rita en bana som är lika rolig för Greta, 67, som Henrik Stenson?

En bra bana ska kunna ta emot alla kategorier av spelare men det kommer alltid finnas golfspelare som av någon anledning inte trivs med en viss bana.

Göran Zachrisson beskrev häromdagen att det pågår ett krig mellan banarkitekter och tourspelare. Arkitekterna gör allt för att försvara sina banor, vad anser du om det?

Ibland stöter man på banor som av den anledningen har dumsvåra lösningar. Det kan hänga på ett par centimeter om bollen ligger bra på gren eller rullar ner i ett vattenhinder. Henrik vill inte säga att Augusta är dumsvår, men den är så svår att man är helt utpumpad efteråt, något man knappast orkar med i längden.

Tillbaka till Österåker, bygger ni en mästerskapsbana?

Det står i uppdragsbeskrivningen att den ska kunna ta emot stora tävlingar, till och med Europatourtävlingar tror Henrik och skojar att han kanske kan få ett wild card för att få spela.

Vilka golfbanor har du som förebilder?

Brittiska linksbanor som Muirfield och Birkdale tycker jag är fantastiska, däremot mindre förtjust i links som t ex Royal St Georges, det blir alltför mycket lotteri när ett rakt slag kan studsa ner i en bunker. TPC Sawgrass är en annan favorit som jag gillar, rättvist men svårt och mycket risk-reward.

Har du några svenska favoriter?

Barsebäck är ju min gamla hemmabana så den står högt och miljön är härlig, Falsterbo och Tylösand är andra fina och Bro Hof Slott ligger ju fantastiskt vid Mälarens strand. Miljön är viktig för alla banor.

Hur funkar det när det gäller Österåker?

Banan kantas ju av den stora vägen men vi har försökt skifta fokus i den nya routingen och vänt på en del hål och dessutom kommer vi gräva ur flera dammar vilket kommer bli trevligare både för spelarna och de kringboende. Massorna kommer användas till den nya strukturen.

Du nämnde inte Ullna bland favoriterna?

Jag har inte spelat den efter ombyggnaden men den kan säkert bli tvåa i området säger Henrik Stenson och drar på smilbanden.

När sätter bygget igång?

Christian Lundin: Vi väntar på olika tillstånd. Det svåraste med att bygga i Sverige är att det är ett så pass litet fönster för att så banan. Missar man med bara några veckor så kan allt bli försenat med ett år, men vi håller tummarna för att snart kunna komma igång. Det kommer dock dröja till 2019 innan vi har en spelbar bana.

Jag hörde att Henrik blev förväxlad i Boss-butiken?

Christian: Jag stod vid kassan när flickan frågade ”jag känner igen den där killen, vem är det?”. ”Det är en känd golfare, faktiskt en av världens bästa golfare” svarade jag. ”Jaha, är det Jesper Parnevik!”. Till saken hör att hela stan just nu är tapetserad med Henriks ansikte. Jesper lär bli nöjd.

Henrik, hur är det att komma hem till Sverige?

Härligt att få käka leverpastej med saltgurka och Kalles Kaviar. Det blir en rolig vecka men jag jobbar på att få mer confidens i det långa spelet. Sen är det klart att det kan vara svårt att fokusera eftersom man har så många åtaganden i samband med en sån här vecka. Det är imponerande att Jesper som var i en liknande situation klarade den pressen när han vann.

Henrik avslutar sedan samtalet för att gå in i ett nytt möte. Tidigare under dagen har han hållit en clinic för Österåkers juniorer. Vi håller tummarna för att det blir en bra vecka och att hans borttappade klubbor kommer fram.

/David Hamilton
Foto: Jonas Alvsten