Hitta rätt golfklubb

R&A, S:t Andrews

Nya golfreglerna beslutade!

13 mar 2018

Efter en 6-månaders period när golfspelare från hela världen haft möjlighet att komma med synpunkter har nu reglerna fastslagits av R & A och USGA. Reglerna kommer gälla fr o m den 1 januari 2019.

Genom de synpunkter som kommit in har några av de tidigare aviserade ändringarna korrigerats något. Sammanfattningsvis kan sägas att de regler som ändrats har gemensamt att de ska bidra till enklare tolkningar av reglerna och snabbare spel.

Här beskriver vi några av de viktigaste nyheterna inklusive våra egna kommentarer.

Out of bounds

Reglerna kommer tillåta alla golfklubbar att införa en lokal regel som innebär att en spelare som slår sin boll Out of Bounds eller på annat sätt får den förlorad, får droppa en ny boll i närheten av var den försvann eller t o m på fairway (men ej närmare hål). Plikt 2 slag. Caddee tycker: Klokt beslut, det lär snabba upp spelet men också sätta lite myror i huvudet vid tee: ”Ska jag chansa på att slå en ny drive (som kommer längre) eller droppa där den skar in?”

Bollen rubbas på green

Om du råkar vidröra bollen så att den flyttar sig ur sitt läge så fick du tidigare plikt. Det slipper du fr o m 2019. Bara att återplacera alltså. Caddee tycker: Rimligt, åtminstone för oss amatörer.

Träffa boll i rörelse

Om du råkar träffa din boll medan den är i rörelse slipper du numera pliktslag. Caddee tycker: Det känns skönt att äntligen slippa det dubbla straffet.

Pluggad boll

En pluggad boll får numera droppas utan plikt oavsett var den ligger. Undantag: Bunker. Caddee tycker: Äntligen slipper vi den eviga frågan om vad som gäller på just denna bana, väderlek och tidpunkt.

Träffa flaggan

Det blir ingen plikt för att man träffar flaggan när man puttar från green. Caddee tycker: Ännu en klok regel som framför allt kommer användas när det är långt till flaggan. Det här är en regel som spelaren både kan vinna och förlora på, men framför allt sparar den tid.

Laga spikmärken m m

Det blir numera tillåtet att laga spikmärken, skador från djur och andra skador på green. Det blir nu även tillåtet att vidröra puttlinjen. Caddee tycker: I synnerhet låghandicaparna jublar. Medelgolfarna bryr sig nog inte nämnvärt.

Hinder

Tidigare var allt spel från ett hinder väldigt strikt. Nu blir det tillåtet att flytta på lösa föremål och till och med grunda klubban (men inte så att bollen rubbas). Caddee tycker: Kanske en av de mer tveksamma ändringarna eftersom det ligger nära till hands att tro att en och annan lär förbättra sitt läge.

Droppa sig ur bunkern

är numera en möjlighet, men det kostar 2 pliktslag (jämfört med 1 slags plikt om du väljer att droppa i bunkern). Caddee tycker: Praktiskt vid en del extremt elaka bunkrar.

Droppning

I grundförslaget skulle det vara tillåtet att droppa från endast 2,5cm (en inch). Det är nu ändrat till knähöjd. Caddee tycker: Rimligt men ändringen till knähöjd innebär att ”orättvisan” vid bunkerdroppning kvarstår med pluggad boll som troligt resultat. En golfnostalgiker skulle nog föredra den klassiska ”bakom-ryggen-droppningen”.

Letningstid

Nu är det fastslaget: Ny letningstid blir max 3 minuter! Caddee tycker: Toppenbra när det är mycket folk på banan. Är man ensam får man naturligtvis göra som man vill.

Caddien ”linjerar in” spelaren

Detta kommer inte längre tillåtas. Caddee tycker: Skönt, ser alltid lika pinsamt ut när man ser det på TV. Det här kommer framför allt förbättra anseendet på damernas tourer, där det ofta utnyttjats.

Den första versionen av golfregler tillkom 1744. Både reglerna och spelet har förändrats en hel del sen dess. På senare år har reglerna inte riktigt hängt med i spelets utveckling (eller om det är tvärtom), nu blir det både lite enklare och lite bättre.

Det viktigaste i ”man-måste-alltid-göra-rätt-Sverige” är att vanliga golfspelare får upptäcka att det väsentliga är att spelet ska vara roligt. Under en sällskapsrond bestämmer du och dina kompisar var gränserna ska gå. Nån gång kanske vi till och med kan frigöra oss från det tragiska poängbogeydogmat som i decennier tvingat oss spela mot banan istället för mot kompisarna (som man gör i alla former av matchspel). I Skottland har det varit självklart sen 1500-talet.

Fotnot: De nya officiella regelböckerna kommer finnas i tre versioner. En för vanliga golfare, en med kompletta regler och definitioner och en ”Guide to The Rules of Golf”. Caddee ger tillsammans med Yves Ton-That ut världens mest sålda snabbregelbok. Den nya versionen utkommer efter årsskiftet och innehåller de vanligaste reglerna inklusive förtydligande illustrationer.