Hitta rätt golfklubb

Match är roligare än poängbogey

10 apr 2022

Inför sista hålet på Wallasey GC, en charmig linksbana utanför Liverpool är jag ett hål ner mot min ärkefiende Lasse. Det ser mörkt ut, inte minst eftersom jag tappat en tidigare ledning i matchen. Hål 18 är en kort par 4 som slingrar sig mellan sanddynerna in mot klubbhuset.

Utslaget verkar bra men rinner precis ut i ruffen och när jag kommer fram till bollen ser jag att inspelet är blint, flaggan döljs av en sanddyn så jag måste höfta riktning och längd. Min wedge träffar lite för högt på klubbladet och jag känner direkt att slaget kommer bli kort. Den landar precis in på green, långt från flaggan som står längst bort på green. Strax därefter slår Lasse en hög, fin wedge till bara tre, fyra meter från hål. En klar birdiechans. Jäkla Lasse. Hmm, loppet är kört tänker jag. Jag behöver göra birdie och Lasse missar sällan viktiga puttar, dessutom kommer han ha två puttar på sig för att vinna matchen. Min putt är 25 meter lång och inte helt rak. Bara några meter bortom green ligger klubbhuset. Jag ser spelare ur vårt golfgäng som nyfiket följer upplösningen genom restaurangfönstren.

Jag klämmer till ordentligt, den får inte bli kort är min sista tanke. Den tar en lov mot en punkt vänster om hålet innan den börjar svänga. Det är först de sista tre meterna som jag inser att den faktisk har en chans att gå i, vilket den också gör! Efter att vi har kastat vänliga gliringar mot varandra i 18 hål är Lasse för en gång skull alldeles tyst och själv anstränger jag mig för att inte visa en min, än lever matchen. Lasses birdieputt är bra men lite hård, den tar i hålkanten och rullar en meter förbi. Jag vinner hålet och matchen är därmed delad, vi kramar om varandra och delar på ölnotan i baren.

Förutom att anekdoten, som givetvis är sann, säger en hel del om spelformen match så har den en intressant twist. Wallasey Golf Clubs slogan ”The home of Stableford” är raka motsatsen till min historia: På denna bana uppfanns nämligen spelformen poängbogey av en herre vid namn, just det, Dr Frank Stableford. Han hade säkert de bästa intentioner men tyvärr har det fört med sig att poängbogeyn lagt sig som en kvävande våt filt över golfsporten i vårt vackra land.

Golfsveriges förbannelse

Sedan decennier är Sverige ett poängbogeyland. Påfallande många svenskar spelar bara poängbogey, möjligen för att det är den enda spelform de känner till. Inte så konstigt kanske eftersom denna spelform är vad som lärs ut för att ge förståelse för poängberäkningen vilken i sin tur är grunden för HCP-beräkningen. Det finns fördelar som att ett katastrofhål inte nödvändigtvis behöver förstöra hela ronden men också en del nackdelar. I inget annat land har poängbogey slagit igenom så fundamentalt som i vårt. Nya golfspelare har helt enkelt poängbogeyn i sitt DNA.

Långt in på 70- och 80-talet präglades golfen i Sverige av det brittiska arvet. Tyvärr har detta avtagit vilket är synd eftersom det stod för en ”gentlemannamässig” och avslappnad inställning till sporten. Ändå finns det alltjämt cementerat i golfens två fundament: Dels de sedan århundraden dokumenterade golfreglerna där ärlighet och eget ansvar är legio, dels golfetiketten som bygger på respekt för sporten, golfbanan och medspelarna.

Vinn matchen mot dina kompisar i stället för mot banan

Golfsportens hela väsen förkroppsligas i matchspel. Den viktigaste förklaringen är att spelaren inte tävlar mot golfbanan. I match möter du den eller de du spelar med i bollen. Om ni spelar en fyrboll så väljs två lag med en rad olika spelvarianter att välja mellan.

Vetskapen om att det pågår en match mot dina spelkamrater i bollen väcker känslor. Inte sällan uppstår en retsam men hjärtlig ton mellan gamla vänner. Allteftersom hur matchen utvecklas tenderar psykningarna att kunna tillta. I poängbogey (eller slagtävling) tävlar du mot scorekortet vilket påfallande ofta resulterar i att du förlorar mot banan. Varför väljer så många spelare att utsätta sig för det?

En match där båda i olika grad spelat uselt – men jämnt – är inte sällan den trevligaste av ronder. Samma glädje efter en poängbogey- eller slagspelsrond är mindre vanlig. Ännu mer märks fenomenet i lagspel. Alla har någon gång en dålig dag men det kan kompenseras av spelpartnern och kanske räcker det att blixtra till på enstaka nyckelhål för att vinna matchen.

I match blir spelets karaktär mer utmanande och den taktiska delen snabbt tydlig. Om din motspelare precis slagit i vattnet kommer du vara mindre benägen att själv ta en risk. Omvänt när motspelaren ser ut att ha en god par- eller birdiechans kommer du känna dig tvungen att ta lite högre risk än du normalt skulle göra, det värsta som kan hända är ju att du förlorar hålet. Den psykologiska matchen mellan spelarna blir allt tydligare ju längre matchen spelas. Goda nerver spelar in och den som har en räv bakom örat blir ofta en skicklig matchspelare.

Ytterligare en fördel är speltempot. I match får du – och bör du – skänka puttar. Det är meningslöst att ta tid för att slå i en kort putt som sällan eller aldrig missas. Du har råd att vara lite generös och sannolikt får du motsvarande bjudningar tillbaka. Matchspelets karaktär uppmanar till snabbare spel helt enkelt för att riskerna inte blir lika kännbara som i till exempel slagspel och poängbogey.

Kom igång med match – Tag hjälp av Caddee

I år har Caddee skapat en avancerad matchfunktion i Caddee app. I Premiumversionen visas matchresultatet mellan alla spelare i bollen, helt automatiskt. Det behövs inga speciella förberedelser, matchstatusen visas löpande och även hål för hål om du tittar på scorekortet. Alla som någon gång tittat på Ryder Cup mellan USA och Europa kommer känna igen sig i tablån. I nästa steg kommer vi fylla på med parspel (t ex bästboll, foursome, greensome m.fl).

Vad tycker du om match? Berätta om dina bästa minnen!

Caddee satsar på att utveckla matchspel i Caddee app genom att framöver införa olika varianter av lagspel, t ex bästboll, foursome, greensome m fl. Kanske har du egna varianter att rekommendera och dela gärna med dig av egna erfarenheter av match på våra sociala medier (@caddeegolf på Facebook & Instagram) eller till [email protected].

Kanske undrar nu någon hur det går med poängbogeyspelandet på Wallasey GC? På väg till de parkerade bilarna passerar vi klubbshopen för lite souvenirinköp. Kepsar, scorekortsfodral och golfbollar är märkta med ”The home of Stableford” vilket får mig att fråga den trevlige pron om hur många som verkligen spelar Stableford på klubben? Han harklar sig och ser lite förlägen ut innan han svarar: ”You know, very few I have to admit, but we do have one or two competitions each year. To be honest matchplay and occasionally strokeplay is really in the DNA of Brits.”

I mitt stilla sinne tänker jag på Old Tom Morris, en av golfens föregrundsmän, som designat banan. Måhända vänder han sig i graven.

/David Hamilton

Grundare av Caddee  / [email protected]

 


 

Ny som matchspelare? – Så här enkelt är det

Ett vunnet hål ger dig ett ”hål” upp och tvärtom om du förlorar ett hål. För att det ska vara lätt att hålla räkning behöver man bara hålla reda på differensen mellan vunna och förlorade hål (Om Greta vunnit 5 hål och Johan 3 så är ställningen 2 upp för Johan). Matchen är slut när det inte längre finns tillräckligt antal hål kvar att spela än man är upp eller ner. Slutresultatet skrivs t ex 3/2 (3 upp när 2 hål återstod) eller 2/0 (2 upp efter det sista hålet). Om en match avgjorts tidigt är det inte ovanligt att förloraren begär att en ny match ska spelas de sista hålen. ”Kvitt eller dubbelt” är inte ovanligt när t ex en glass står på spel.

Om en spelare är tre upp när det är tre hål kvar att spela kallas det att matchen är dormie. Dormie kommer från franskan och innebär att den som leder kan ”sova” sig igenom de sista hålen utan att förlora, i sämsta fall blir det delning. I större sammanhang kan en delad match gå till särspel (sudden death). I mindre allvarliga sammanhang kan en delad match avgöras som chip- eller puttävling på övningsgreen t ex.

Parspel – många roliga varianter

Bästboll:

Två i varje lag. Lägsta nettoresultat (Antal slag minus eventuella slag) vinner hålet.

Så räknas HCP i match

I singelmatcher är det superenkelt. Den med högst HCP får det antal slag som är differensen mellan spelarnas spel-HCP. Om Greta får 32 slag och Johan får 11 får Greta 21 slag att fördela på de hål man spelar. Hålens index avgör vilka hål man får slag på, precis som i poängbogey. I exemplet får Greta ett slag på alla hål utom på index 1-3 där hon får två.

I parspel där alla spelar på sin egen boll (t ex bästboll) är det lite annorlunda eftersom slagen ska hamna på de svåraste hålen. Därför utgår man alltid från den spelare som har lägst spel-HCP och flyttar ner honom/henne till ”0”. Därefter bibehålls differensen i spel-HCP till övriga i bollen. Exempel på spel-HCP i bollen: Johan 11, Greta 32, Jocke 15, Lisa 17 innebär att Johan som har lägst får 0, Jocke 4, Lisa 6 och Greta 21 slag.

I parspelsvarianter som foursome eller greensome m.fl. räknas varje lags spel-HCP samman varefter differensen räknas ut.