Hitta rätt golfklubb

Koll på nya golfreglerna?

22 okt 2018

Den största förändringen av golfreglerna på väldigt länge träder i kraft den 1 januari 2019. Det kan vara klokt att ha läst in sig på de viktigaste nyheterna, en del innebär en dramatisk förändring. Hittills är de samstämmiga recensionerna klart positiva, de flesta förändringarna kommer göra golfen både snabbare och reglerna rimligare.

Med hjälp av Yves Ton-That, en schweizisk golfdomare som gjort till sin uppgift att beskriva golfreglerna på ett lättförståeligt sätt, har vi listat de regler som du sannolikt kommer ha mest nytta av att känna till. I slutet av inlägget finns en länk om du vill beställa den nya regelboken.

Max tid för bolletning

Från och med 2019 får du bara leta i 3 minuter (mot tidigare 5 min).
Regeln har ändrats i syfte att snabba upp spelet. Bra tycker vi!

 

 

Boll rubbad vid letning

Tidigare fick man smyga försiktigt, rubbad boll innebar pliktslag. Nu slipper du plikt om du t ex råkar sparka till bollen. Glöm inte att återplacera.
Rimlig regeländring, eller hur?

 

 

Pluggad boll

Nu får du droppa en boll som pluggat sig på hela spelfältet, inte bara på fairway (dock ej i bunker eller andra hinder).
Äntligen!

 

 

Så här ska du droppa!

Knähöjd är nya regeln. Det kommer med säkerhet göra dig till en bättre droppare och kratern i bunkern lär bli mindre än tidigare. Från början föreslogs valfri höjd men det slutade med en kompromiss.

 

 

Oops – bollen träffade mig!

Inte helt ovanligt vid bunkerbesök eller nära trädstammar. Numera slipper du det orättvisa plikslaget. Gäller även när du råkar träffa din utrustning eller caddie.

 

 

Dubbelträff

Det här har drabbat oss alla någon gång och alltid har man blivit dubbelt straffad med plikt. Snart ett minne blott eftersom bara själva slaget nu räknas!

 

 

Lösa naturföremål

Nu får du flytta på alla lösa stenar, kvistar, löv etc även när du är i ett hinder.
Bra förändring igen!

 

 

Droppa sig ur bunkern?

Tre droppalternativ i bunkern har nu blivit fyra: Du får numera även rätt att droppa dig UR bunkern – men då kostar det 2 pliktslag (mot normalt 1).

 

 

Bollen rör sig på green efter att ha markerats och lagts tillbaka

Ibland kan bollen – efter att du markerat och lagt tillbaka den – råka röra sig, av t ex gravitationen eller vinden. Numera slipper du pliktslag men kom ihåg att återplacera den!

 

 

Boll på green rubbas oavsiktligt av spelaren

Alla situationer där du oavsiktligt råkar rubba bollen, t ex vid en övningssving eller när du tar bort markeringsknappen, är numera utan plikt (men glöm inte att återplacera bollen).

 

Laga skador på green

Numera är det inte bara nedslagsmärken som får lagas på green utan i det närmaste alla skador, t ex spikmärken, gamla hålkanter och skador efter djur. Naturligt slitage runt hålet får inte lagas.

 

 

Träffa flaggstången vid puttning

Tidigare innebar det pliktslag men inte nu längre. Det här kommer spara tid framför allt vid längre puttar. Vid korta puttar föredrar nog de flesta att flaggan är urlyft.

 

 

Linjera sin putt

Ajdå, det här kan tyckas lite petigt men om du haft den här rutinen så måste du lära du hitta en annan metod. Du får inte heller låta din caddie linjera in dig (nu får i synnerhet spelarna på LPGA-touren lita på sig själva).

 

 

Bollen fastnar mot flaggstången

Tidigare ansågs inte bollen hålad förrän man rätat på stången och låtit bollen falla ner. Nu räcker det med att någon del av bollen ligger under greenytan för att bollen ska anses vara i hål.

 

 


Beställ världens mest praktiska regelbok!

Caddee ger ut den svenska översättningen av den flerfaldigt prisbelönade regelboken som sålts i över 1,5 miljoner ex. Inplastad och som gjord för din bag.

Pris 159:-
Klicka här för att beställa

Golfklubbar och golfshopar kan beställa regelboken till återförsäljarpris. Kontakta Caddee för mer information.