Hitta rätt golfklubb

Årets nya Caddeeklubbar 2020

02 maj 2020

Varje år ansluter sig nya golfklubbar till Caddee. I år har vi 12 nya svenska banor samt en helt nyrenoverad Slottsbana på Åland som vi nästan räknar som svensk. Läs mer om dem alla nedan och klicka på länkarna om du vill se banorna hål-för-hål.

Idag har vi närmare 200 svenska golfbanor anslutna till Caddee. Att vara ansluten innebär att vi mäter in banan efter konstens alla regler och med högsta möjliga noggrannhet. Därefter tar vi ansvar för att hålla banan uppdaterad – år efter år. Klubben väljer sedan om de vill ha en årlig utgåva av tryckta banguider eller bara en digital utgåva som visas på hemsidan, i banguideportalen caddee.se och i caddee app.

Lannalodge

Många som spelat banan lär känna igen Bäverhålet som du ser på bilden ovan. Sedan Henrik Johansson tog över anläggningen för snart tio år sedan har mycket hänt. Lannalodge har blivit en förstklassig golfresort med konferensdel och allt som hör därtill, bl a ett spa och en restaurang av hög klass. Golfbanan har successivt renoverats. Till i år kom turen till hål 4 och 5 där dammen byggts ut rejält med en vacker stenbro som svävar tvärs över. Även hål 18 har shejpats upp ytterligare med sitt spännande greenområde. Se banan här.

Frösåker GCC

Frösåker är odiskutabelt en av landets vassaste golfbanor. Ritades av Sune Linde och har med fantastisk entusiasm energi utvecklats vidare av Christer Ral vars familj ägt marken i generationer. Precis som Lannalodge utvecklas anläggningen nu till att även innehålla hotell och konferens. Banan präglas av utmanande design och framåt sommaren såphala greener. Sista nio är de som fastnar mest där flera löper utmed Mälarens vackra strand. Se banan här.

Ekerum Resort – Långe Jan

Ekerum är sedan länge ansluten till Caddee men just Långe Jan har saknat vår grafik i några år. Vi och alla tiotusentals golfare från hela landet som älskar denna sköna resort är glada att ha den tillbaks. Sommarkvällar på Ekerums terass utanför en av golfsveriges bästa restauranger är något många drömmer sig tillbaka till. Långe Jan präglas av sina många ”waste areas” med områdets naturliga sandgrund som blottas på strategiskt utvalda ställen. Se Ekerums båda banor här.

Sala-Heby GK

Sala-Heby är en trivsam golfbana i vacker Västmanlandmiljö. Här finns både stugby och camping och banan som består av 18 + 9 hål är av varierande park- och skogskaraktär. Bland de mest utmanande hålen väljer vi ut hål 3 (par 4), hål 11 (par 3) och hål 14 (par 5). Se båda banorna här.

Forsbacka GK

Forsbacka i det vackraste av Dalsland är en klassiker, inte minst för ett antal juniorer – däribland Jesper Parnevik –  som konfirmerats på golf-/konfaläger just här. I fjol fyllde klubben 50 år. Konfirmationslägren har upphört men hotellverksamheten fortlöper i den trivsamma gårdsmiljön. Golfbanan är vacker och rolig, den flirtar med sjön Kalvens stränder varvat med rena skogshål. Se banan här.

Grytsberg Golf

Grytsberg ligger i direkt anslutning till Grytsbergs Säteri – mitt i den sörmländska idyllen. Den omväxlande 18-hålsbanan är en kuperad skogs- och parkbana med utsikt över sjöarna Misteln och Kyrksjön. De höga ambitionerna märks tydligt när man besöker anläggningen. Högklassig restaurang, konferens- och möteslokaler, hotellrum som lämpligt nog innehåller en bröllopssvit då kyrkan ligger bara på en järn 3:as avstånd. Se banan här. (publiceras i mitten av maj).

Finspångs GK

Klassisk svensk bana där både Nils Sköld, Sune Linde och Peter Chamberlain varit inblandade i designen. Klubben har funnits sedan 1965 men 18-hålsbanan var klar först 1990. Tio år senare blev det 27 hål där de tre niohålsslingorna varvas. Banan lämpar sig för alla spelarkategorier och uppenbarligen även för Sveriges första majorvinnare, Lotta Neuman, som har Finspång som sin moderklubb. Se banan här.

Avesta GK

”Avestaforsens brus” hör vi inte så mycket av när vi mäter in banan men vackra Dalälven gör sig väl påmind på flera av de sista nio hålen. Banan löper mestadels i skogsmiljö, bitvis utmanande med smalare passager och ganska små greener. Se banan här.

Ljusterö GK

Ljusterö är en sann skärgårdsklubb norr om Stockholm. Banan förde länge en mer anonym tillvaro men för några år sedan byggdes banan ut från 9 till 18 hål. Numera är det en populär samlingsplats för både öborna och de roslagsbor och stockholmare som hittar ut till den vackra ön. Banan är relativt kort men man bör vara försiktig med att underskatta den. Många vackra vyer över fjärd och öar. Båtplatser finns! Se banan här (publiceras i juni).

Albatross GK

Albatross är en välorganiserad och populär bana på Hisingen norr om Göteborg. 18-hålsbanan är generös med breda fairways och fina välvårdade greenområden. Kombinerad Park-/skogsbana med spännande höjdskillnader på sina ställen. 9-hålsbanan har ännu mer av ”Bohuslän” i sin karaktär. Kortare men smalare. Se banorna här.

Kinds GK

Kind ligger vackert belägen vid ån Assman i södra Västergötland. Banan är ritad av Jan Sederholm och präglas av utmanande landningsområden med ganska många bunkrar. Genomgående fina greenområden och den ringlande ån gör sig påmind på många hål. Håll tungan rätt i mun på hål 12 (par 4), fina 16 (par 3) och den verkliga utmaningen hål 17 (par 5). Se banan här.

Östersund-Frösö GK

Klubben utger sig för att ha en av landets vackrast belägna banor vilket är svårt att säga emot. Utsikten från stora delar av banan är hänförande med sina vackra Jämtländska vyer. Klubben hör, trots sitt nordligare läge till en Sveriges äldsta. Förutom 18-hålsbanan finns en 9 håls pay-and-play och ett bra träningsområde. Se 18-hålsbanan här.

Ålands GK Slottsbanan

Åland är visserligen inte en svensk bana men… ändå nästan. Den välskötta golfklubben har länge varit ett populärt resmål för många svenska golffamiljer och ressällskap. Nu har Slottsbanan som vetter mot slottet Kastelholm med anor från 1300-talet, byggts om och resultatet är fantastiskt. I synnerhet hålen utefter sundet har fått ännu mer vattenkänsla och finishen är förstås högklassig. Se banan här.

Bodens GK

Boden blir Caddee’s nordligast anslutna golfbana. Det här är klubben med höga ambitioner vilket inte är så konstigt. Golfklubben bildades redan 1946 och har flera gånger framröstats som Norrlands bästa golfbana. Se banan här.

Samtliga Caddee’s anslutna golfklubbar hittar du här.

Saknar du din klubb i listan över anslutna? Tala med någon i klubbledningen och tipsa om Caddee. Mer info här.