Hitta rätt golfklubb

Fotograf Jacob Sjöman

Årets nya Caddeeklubbar 2022

04 maj 2022

Varje år ansluter sig nya golfklubbar till Caddee, i år har vi 17 nya svenska banor. Läs mer om alla nedanför och klicka på länkarna om du vill se banorna hål-för-hål.

Idag har vi ca 220 svenska golfbanor anslutna till Caddee. Att vara ansluten innebär att vi mäter in banan efter konstens alla regler och med högsta möjliga noggrannhet. Därefter tar vi ansvar för att hålla banguiden uppdaterad – år efter år. Klubben väljer sedan om de vill ha både en digital och årlig utgåva av tryckta banguider eller endast en digital utgåva som visas på hemsidan, i banguideportalen caddee.se och i appen Caddee.

 

Kristianstad Golfklubb

2015 köptes anläggningen av nya ägare och en gediget arbete med upprustning av banor samt övrig infrastruktur sattes igång. Båda 18-hålsbanorna har fått sig ett ansiktlyft som heter duga med hjälp av banarkitekterna Pierre Fulke och Adam Mednickson. Det har också byggts en Training & Fitting Studio, padelbanor och 13 nya lodges för uthyrning. Se banorna här.

East Course är en hed och skogsbana och betraktas av många som en av Sveriges bästa golfbanor och blev 2020 rankad som Sveriges 3:e bästa.

West Course är en hedbana planerad för alla kategorier golfare. Hösten 2020 påbörjades ombyggnationen av West Course och den 1 juni 2021 invigdes banan.

 

Kungliga Drottningholm Golfklubb

Med sitt fina läge i slottsmiljö bara ca två mil utanför Stockholms centrum har banan alltid haft ett gott anseende. 2010 startades en banrenovering i ledning av banarktiekten Johan Benestam. Projektet skulle ta 18 månader och besökare av banan får fortsättningsvis njuta av en golfbana med stor variation och en unik karaktär. Se banan här.

 

Strängnäs Golfklubb

Strängnäs GK ligger vackert beläget i Södermanlands hjärta. 2018 firade Strängnäs GK 50 år och klubben erbjuder både en 18-hålsbana och en 9-hålsbana. Se banorna här.

18-hålsbanan har stora fina ekar som ramar in hålen och passar alla typer av spelare. Många av hålen är doglegs och det är till stor fördel om du kan placera utslagen på rätt sida av fairway, samtidigt som du ska ha längdkontroll för att få en bra linje in till flaggan. Banan är lätt kuperad med bra kondition på greener och fairway.

9-hålsbanan är en park/skogsbana med en vacker natur och även den omringas av sekelgamla ekar från 1600-talet. Banan är relativt svår och kuperad, speciellt på de första hålen, därför är det bra att ha tålamod och försöka hålla bollen i spel för att få med ett bra resultat på resten av banan. Många hål är omringade av skog medan hålen inte är alltför långa, siktet är därför mer viktigt än längden på dina slag på denna slinga.

 

Björkhagens Golfklubb

Bara några bra drives från Globen, på gångavstånd från Björkhagens och Kärrtorps T-banestationer, vackert inbäddad i Nackareservatet, ligger Björkhagens utmanande niohålsbana. Golfbanan ligger i ett miljökänsligt område och banans hål är lagda så att de inte ska störa övriga besökare i Nacka Friluftsområde. Hålen på Björkhagens golfbana är charmiga, vackra och utmanande. De är inte särskilt långa, men flera av dem är smala och ställer höga krav på precisionen. Se banan här.

 

Eksjö Golfklubb

På Eksjö spelar du golf på det småländska höglandet. Klubben erbjuder en intressant golfbana i vacker kulturell miljö på Skedhults Gård med anor från 1600-talet. Banan är en omväxlande parkbana med naturliga, vackra sjöar. Svensk Golf rankade första hålet på Skedhult som ett av Sveriges femtio bästa golfhål 2014.  Hålet startar högt upp och sluttar ner mot en långsmal, snedställd green. Se banan här.

 

Ulricehamns Golfklubb

Ulricehamns GK är den nästa äldsta klubben i Västergötlands golfdistrikt och bildades 1947 som den 29:e golfklubben i Sverige. Banan kan på scorekortet uppfattas som relativt enkel men den har sin charm i att vara en aning knixig i omväxlande skog- och parkmiljö och kräver därmed en del strategiska beslut på vägen. Idag har anläggningen vuxit ihop med den fina idrotts- och friluftsanläggningen Lassalyckan som du passerar på vägen upp till golfklubben. Se banan här.

 

Skellefteå Golfklubb

Skellefteå Golfklubb bildades 1967 och är Norrlands enda parkbana vackert belägen vid Ljungans utlopp. De första golfrundorna på Rönnbäckens golfbana spelades i augusti 1969 på sex provisoriska hål. I augusti 1971 invigdes officiellt banans första nio hål. Ytterligare nio hål var klara 1977. Se banan här. (Tillgänglig inom kort)

Åsundsholms Golfklubb

Modern och omväxlande 18-håls bana vackert belägen utmed sjön Åsunden. Birgit Th Sparres författarhem, anrika Åsundsholms Herrgård är center i anläggningen. Varierande karaktär mellan park-, skogs- och linksbana med fokus på ”risk-reward”. Se banan här.

 

Enköpings Golfklubb

I ”Sveriges närmaste stad” finns Enköpings Golfklubb som grundades 1970 och är en park- och skogsbana. Banan är på sina ställen smal och relativt kort men många hål är doglegs vilket gör att du ändå kan stöta på svårigheter. På klubben ärLPGA-spelaren Madeleine Sagström uppvuxen. Se banan här.

 

Sunne Golfklubb

En skogs & parkbana som sluttar ned mot sjön Fryken och har utsikt över sjön från alla hål. Sagolik upplevelse i Selma Lagerlöfs förlovade land, endast en drive från Rottneros Herrgård & Park och en dryg kilometer in till Sunne med Hotell, camping, vattenland och mycket mer. Se banan här.

 

Nora Golfklubb

Nora Golfklubb hittar ni vid Östra Sund och Prästboställets gamla jordbruks- och betesmarker. Banan kom till 1988 och arkitekten Jeremy Turner skapade en enastående vacker hedbana omgiven av Bergslagens skogar. Från restaurangen kan du följa spelets lugna gång på nästan hela banan. Men låt dig inte luras av idyllen. Inget hål är det andra likt och en rad utmaningar väntar dig på vägen mellan vattenspeglar och björkdungar. Se banan här.

 

Jönköpings Golfklubb

På Smålands äldsta golfklubb, grundad 1936, varvas trend och tradition. Banan som på ett spännande sätt leder dig genom Tabergsåns dalgång bjuder på en riktig naturupplevelse. Naturskön och samtidigt stadsnära och lättillgänglig från E4:an. Banan erbjuder en utmaning för golfare oavsett nivå. Se banan här.

 

GolfUppsala

GolfUppsala har två anläggningar, Söderby Golf & Edenhof Golf. På båda anläggningarna finns en fullängds 18-hålsbana och en 9-håls bana med kortare hål.

Söderbys 18-hålsbana är en utmanande mästerskapsbana och trivsam familjebana på samma gång. Den har en utmanande layout med många strategiska vattenhinder och snabba greener. Anläggningen har varit värd för ett antal stortävlingar genom åren bland annat 8 deltävlingar på den svenska herrtouren. 2020 & 2021 spelades här en deltävling på LETAS, undertouren till damernas Europatour. Se banan här (tillgänglig inom kort).

Edenhofs 18-hålsbana rankades 2009 och 2010 av Golf Digest som Upplands fjärde bästa bana. Banan har mästerskapskaraktär och håller hög kvalitet och klass. Den välrenommerade golfbanearkitekten Sune Linde har skapat de 18 hålen och med de stora ondulerade greenerna så är banan en prövning för nybörjaren som såväl den mer avancerade spelaren. De fyra konstverken av Oscar Reuterswärd förhöjer naturupplevelsen ytterligare. 2022 arrangeras här en deltävling på LETAS, undertouren till damernas Europatour. Se banan här (tillgänglig inom kort).

 

Suderby Golf

Suderby är belägen 7 km söder om Visby och är Gotlands första 12-hålsbana. Se banan här.

 

Samtliga Caddee’s anslutna golfklubbar hittar du här.

Saknar du din klubb i listan över anslutna? Tala med någon i klubbledningen och tipsa om Caddee. Mer info här.